It’s irritating to have fleas on your fur babies. And you have tried all the treatments posted online, but nothing seems to be effective.

When nothing is helping my cat fleas, I have to look the other way.

So, I started by looking into why fleas keep appearing even after I applied various flea killing products. Then, I used other methods and evaluated their effect.

Let me tell you how I did it.

Reasons why your cats still have fleas and how to treat if nothing is helping my cats fleas

It’s important to identify what makes the problem stay. I have a list of 10 reasons here. Hopefully, you’ll find them around your situation.

More to know about cat fleas:

Can fleas make cats vomit? – Must-know cat-essential knowledge

Why cats hate flea treatment?

1. Not treating the right source

You are not targeting the flea hatch, probably the wrong one.

In most cases, you’re only treating the fleas you see, not the larvae, eggs, and pupae. Those creatures settle in your furniture and clothes which you can’t see.

Solution: Wash all of your beddings in boiled water and steam other fibrous materials. You can use food-grade diatomaceous earth, which is an organic powder non-toxic to pets.

2. Nursing the environment

It’s possible that you leave the humidity level in your home ideal for fleas to grow. Usually, humidity around 70% creates a great environment for fleas to hatch.

Solution: Keep the temperature below 70°F. Use a dehumidifier to control the level of moisture.

3. Interrupted treating

Maybe the first treatment didn’t kill all the eggs and larvae. Those remaining fleas can run another infestation and lay eggs in other places. On your cats, you can wash all the adult fleas away, but not the eggs. They will continue growing while you stop treating them.

Solution: You should keep applying the regimen to eradicate fleas until no flea is left to hatch.

4. Not using the right flea products

Most flea products on the market are pesticides, which are harmful to pets and kids. And many of them are not effective.

Less hazardous treatments may not cast effect quickly and require more patience for killing fleas.

One important thing to note is that flea treatments for dogs are different than the ones for cats. They can be harmful to kitties if you’re using not under vet control.

Solution: Products contain the natural substance Spinosad are highly recommended as they are almost harmless to humans. Many veterinarians prescribe Comfortis for killing fleas. Also, ask your pet doctor before using fleas treatments.

5. Re-infestation

When your felines come back from the outside, he/she may carry fleas from the backyard. While sunlight may not kill all fleas, it’s possible there are nooks and crannies where fleas hide.

If your cats contact other pets and wild animals, it’s more likely they can get fleas from those creatures.

Solution:

  • Mow your lawn regularly and trim shrubs to leave fewer shades where fleas can live.
  • Discourage your cats to sniff and play with wild animals.
  • Apply nematodes to the shady areas to eliminate as many fleas as possible.

6. Applying treatment improperly

Fleas can quickly adapt to the change of their habitat. If you use treatments in the wrong dosage, fleas can become immune. They will multiply quickly and make another outbreak that is harder to resist.

Solution: Don’t go halfway. You have to keep spraying and washing until no flea appears at all. Watch out for the sanity of your pets.

7. Transmitting from other pets

The situation may get a bit more challenging if you have a multi-pet house. Fleas can transfer from one pet to another when the animals are close to each other.

You will have to check for fleas on each of them and treat them all at once. It will be a headache if one pet is cured while the other is not.

Solution: Conduct and thorough house cleaning session along the way with rinsing your pets with vet-recommended regimens. Vacuuming, flea trapping, and diatomaceous earth would be super helpful in controlling fleas.

Be careful with fine dust from pesticide products, which can be a problem for people with asthma.

8. Seasonal treating

Though winter doesn’t make an ideal fleas environment, that doesn’t mean they will all die. Keep in mind that fleas can live in a temperature as low as 33°F for up to 5 days. For pupae, they can hibernate for a year until the right time to hatch.

In fact, winter is the best time for eliminating fleas, and they don’t have a chance to hatch and grow.

Solution: Take advantage of the cold to kill all grown fleas and eggs. Use spray, pesticides, and flea control products to eradicate the population of fleas in your home and cats.

9. Having many carpets

Carpets are heaven for flea eggs and pupae. It’s hard to guess if any flea is left even when you vacuum and clean with soap. Carpets are also the place for other pests to dwell and transmit to your fur babies.

Solution: Ignore carpets. It would also help if you had a vacuum with a HEPA filter to deal with fleas and other pests. Besides, you need to treat the carpets with organic insect dust before vacuum everything.

10. Focusing on the wrong place

You may not be able to defense fleas in every nook and cranny of the house. Focusing on one hotspot doesn’t help if there are others.

Solution: Find where your cats usually lounge and groom. Those places are likely to be the source of fleas as eggs and larvae can’t travel far. You can use flea traps and flea control products to reduce the population of fleas.

Bottom line

If nothing is helping my cats fleas, there must be something not right in the treatments.

By looking at these 10 mistakes, I hope you can detect the issues and treat fleas more thoroughly.

Thanks for reading.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here